Een tegenslag voor huiseigenaren die een centje bijverdienen door hun huis via online diensten als Airbnb te verhuren. Het Hof in Amsterdam heeft bepaald dat het verhuren van een eigen huis voor een korte periode onder 'bedrijfsmatige exploitatie' valt. In het overgrote deel van de woningen die onder een vereniging van eigenaren (vve) valt, is verhuren via Airbnb daarom niet toegestaan.
Het Hof bevestigt daarmee de uitspraak van de rechtbank eerder dit jaar. De zaak was aangespannen door een eigenaar van een appartement in een wooncomplex in Amsterdam, die een of twee keer per maand enkele dagen toeristen in zijn huis liet overnachten. De vve besloot in een algemene ledenvergadering 'short stay, hotel- of bed-and-breakfastactiviteiten, korter dan één maand', niet in het appartementencomplex toe te staan. De advocaat van de vve sommeerde hierop de woningeigenaar te stoppen met de verhuur van de woning aan toeristen, op straffe van een boete van 6000 euro.
De woningeigenaar was het niet eens met deze inkomstenderving en stapte naar de rechter met het verzoek het besluit van de vve te vernietigen. De rechter stelde echter de vve in het gelijk. Volgens het vonnis is het verhuren van het appartement voor korte periodes in strijd met de splitsingsakte, omdat de 'short stay formule' niet voldoet aan 'gebruik overeenkomstig de (woon)bestemming' zoals voorgeschreven in de splitsingsakte van het wooncomplex, maar onder commerciële exploitatie valt.
Volgens vastgoedrecht-advocaat Thomas van Vlugt (AMS Advocaten) staat een dergelijke bestemmingsbepaling vrijwel altijd in een splitsingsakte of het reglement van een vereniging en kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor Airbnb-verhuur in Amsterdam. In Amsterdam zijn ongeveer 4500 vve's. Het merendeel van de Amsterdamse koopwoningen valt onder een vve. 'Tenzij een vve vooraf expliciet schriftelijk toestemming verleent, mag een woningeigenaar zijn eigen woning niet verhuren voor kort verblijf', zegt Van Vugt.
Volgens Van Vugt is de kans groot dat vve's, gesterkt door deze uitspraak, veel actiever woningeigenaren gaan aanpakken op Airbnb-verhuur. 'De uitspraak is juridisch in de haak maar dit is een teleurstelling voor veel mensen die in deze barre tijden extra geld proberen bij te verdienen. Omdat ze hun woonlasten niet kunnen opbrengen of omdat het ze niet lukt om hun tweede woning te verkopen.'
De gemeente Amsterdam noemde in juni vakantieverhuur 'een stimulans voor het toerisme en de economie van de stad' 'Vakantieverhuur voorziet in de behoefte van veel buitenlandse toeristen 'to live like a local' en maakt Amsterdam een aantrekkelijke bestemming', aldus wethouder van Wonen Freek Ossel
Wel zei de gemeente werk te maken van de naleving van de regels hieromtrent. Zo mag er geen sprake zijn van overlast, brandonveiligheid of een bedrijfsmatige verhuur van de woning, de woning mag aan niet meer dan vier personen worden verhuurd en er moet toeristenbelasting worden betaald. Ook moet er altijd expliciete toestemming zijn van de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder.
Bron: volkskrant.nl